► Sykling med hund

Sykling er fin kondisjonstrening, men treningen må legges opp på hundens premisser!

 

Tekst og foto: Kari Isingrud, 03.07.2018

Hunder er forskjellige og dette vises tydelig på sykkeltur. Noen dilter av sted, rolig og avslappet, mens andre trigges av muligheten for fart og trekk. Det er derfor viktig at du kjenner de fysiske og mentale forutsetningene til den hunden du har. En løpsvillig hund vil ikke begrense seg, og faren for belastningsskader øker, spesielt hos de litt tyngre rasene. En hund med litt lite selvtillit, kan mistrives med å løpe foran eller tett ved sykkelen. Ta hensyn til hunden! 

Varier!

Sykling kan være en kjedelig og ensforming treningsaktivitet. Derfor er det viktig å tenke variasjon. Da blir treningen både morsommere og mer effektiv. Du kan f.eks. variere:

 

  • Terrenget: Velg kupert terreng, med varierende underlag
  • Ikke bruk en fast løype, men velg stadig nye ruter, om du har mulighet til det
  • Varier farten, kjør noen intervaller, sørg for at hunden må bruke alle gangarter
  • Legg inn pauser og andre aktiviteter underveis
  • Avslutt treningen med noe ekstra hyggelig. Hvis hunden ikke orker kos eller lek så har du trent for hardt! 
  • Start med oppvarming og avslutt med nedroing.

 

Video - Sykkeltur med variasjon: Hundene i denne videoen er 6 og 13 år gamle. En gammel hund kan gjerne løpe med på sykkeltur om den selv vil og grunnformen er bra.
https://www.facebook.com/FriluftslivMedHund/videos/937012213004437/

Tilvenning og feste

Du kan sykle med hunden løs, i strikk foran sykkelen eller ved siden av deg på din høyre side. Det er hundens personlighet, hva du klarer å lære den av kommandoer og miljøet du sykler i som avgjør hva som er best. Hunden må lære å følge deg eller å holde posisjonen sin.

 

Les vår artikkel om utstyr: Sykkel, sparkesykkel, eller vogn

Opptrening

Først og fremst: Hunden må ha god grunntrening før du begynner å sykle med den. De første sykkelturene skal ikke være veldig lange! Hunder er forskjellige så det er vanskelig å gi generelle råd, men vi prøver likevel:

 

De første treningsturene bør gå i rolig tempo og behøver ikke være mer enn 2-4 km (10-20 min). Øk gradvis: Etter en måned sykler du kanskje 6-10 km og etter to måneder 8-15 km. Når hunden er i form til å løpe 30-60 minutter trenger ikke treningsdosene økes mer, for de fleste "vanlige" hunder.  Tren max tre ganger i uka. En del av sykkeløkta kan ha høy intensitet: Øk farten i oppoverbakker og hold et jevnt og rolig tempo bortover og nedover. Hvis du er helt sikker på at hunden din tåler og liker det, kan du øke lengden på turene noe. 

 

For noen hunder, f.eks. lette fuglehunder, kan sykkelturer som beskrevet her være litt for puslete. Det aller viktigste er at du kjenner hunden din og ser hva den liker og tåler.

Sykling med valper og unghunder

Du skal ikke sykle med valper. Noen spesielt spreke hundetyper kan du starte forsiktig med når de er omkring seks - åtte måneder, forutsatt at de har god grunntrening. For de aller fleste hunder/raser er det bedre å bruke unghundtiden på variert grunntrening enn på sykkeltrening. Unghunden skal være fast og sterk i kroppen før man begynner å sykle med den.

 

Hunder som ikke begrenser seg, som trekker hardt eller løper fort, bør man være ekstra forsiktig med. Disse bør man begrense, la løpe løse, eller kanskje ikke sykle med i det hele tatt i denne alderen. Roligere hunder som begrenser seg selv, bør få løpe i sitt eget tempo. Du må vurdere din egen hund og hvilken grunntrening den har. Lette løpsglade hunder vil ha størst glede av sykkeltrening: Antakelig er en liten sykkeltur i rolig tempo, med innlagt variasjon, er helt ok, ca. en til to ganger i uka, fra hunden er 8-12 mnd. Unge hunder skal ikke trekke hardt.

 

En hund på åtte måneder er i puberteten og er fysisk på omtrent samme utviklingstrinn som et tolv år gammelt barn. Dette betyr normalt at unghunden er robust og klar for aktiviteter med en viss belastning, forutsatt at den har god grunntrening, og ikke er av stor eller tung rase. Så er du i tvil - la sykkelen vente...


Video - Sykling med valp/unghund:
https://www.facebook.com/FriluftslivMedHund/videos/1528321943873458/

 

To flotte samojedhunder trekker kvinne på sparkesykkel

Sparkesykkel gir god kontroll

En alaskan malamute trekker mann på sykkel, så sølespruten står

Velg morsomt og passe krevende terreng!

Sykliing med hund i springer

Springer er fint om hunden ikke trekker

Vintersykling

Har du piggdekk på sykkelen går det fint å sykle om vinteren også. Hunden bør ikke trekke på glatte partier. Om den mister festet når den trekker kan den pådra seg alvorlige strekkskader. Hunder kan faktisk lære seg å beregne trekkraften sin på glatt underlag, men det er antakelig for de mer avanserte som trener mye.  Du bør gjøre deg kjent med forholdene i treningsløypa. Hunden bør slippes løs eller gå sakte uten å trekke over glatte partier.

Utstyr

Bruk en god trekksele om hunden trekker, eller en vanlig sykkel- eller tursele om hunden ikke trekker. I tillegg trenger du kjørestrikk om hunden løper foran, eller springer om den skal løpe ved siden - og sykkel og hjelm så klart

 

Artikkel om valg av treningredskap: Sykkel, sparkesykkel eller vogn:

http://www.paastreif.no/hund-utstyr/sykkel-sparkesykkel-saccovogn.html

 

Dekktrykk: Trykket i sykkeldekkene er svært viktig for hvor tungt det er for hunden… eller for syklisten. Harde dekk gjør at sykkelen triller lett, mens litt mykere dekk kan gi litt bedre feste hvis man trenger det. Vi anbefaler å fylle luft på en bensinstasjon. For en syklist på omkring 70 kilo kan lufttrykket være ca. 2,8 bar/ 40 psi. Er du litt tyngre kan du øke trykket noe, eller lettere – redusere. På knastedekk i skogsterreng kan du redusere litt, mens på god grusvei kan du øke litt. 2,8 bar/40 psi er et greit gjennomsnitt for litt varierte forhold, hvis du heller vil på tur enn å bruke tid på å finjustere dekktrykket.

 

Husk å vedlikeholde sykkelen godt. Gode bremser er selvfølgelig nødvendig når man sykler med hund! 

Fordeler og ulemper med sykling som aktivitet

 

Fordeler:         Fin trening som utvikler muskler og gir god kondisjon


Pass på!         

 

  • Sykling er intensiv trening!
  • Krev ikke for mye: dette er lett for deg og hardt for hunden - henger hunden etter sykler du for fort
  • Brems i nedoverbakker for å unngå belastningsskader (hunden skal ikke galoppere nedover)
  • Husk å gi hunden vann - lite og ofte
  • Ikke driv hard sykkeltrening når det er over 15 grader, i sterk sol eller høy luftfuktighet. Hvis hunden ikke jobber så hardt kan den tåle litt høyere temperatur
  • Unngå asfalt - harde grusveier kan også belaste ben og poter
  • Lær deg å vurdere underlaget og sjekk potene jevnlig
  • Sykling er ikke ok trening for hunder med HD eller andre fysiske skavanker

 

 

GOD TRENING!

 

 LES MER!  

 TEMA - Friluftsliv med hund 
 TEMA - Utstyr