Skrevet av Kari Isingrud, 15.03.2025
Denne artikkelen inneholder:
Hva er styrketrening?
Hvorfor trene styrke med hunden?
Hvordan trene funksjonell styrke?
Effektiv styrketrening i praksis
Målet med styrketrening er å øke eller vedlikeholde, muskelstyrke og muskelmasse. I tillegg har denne type trening en rekke andre positive helseeffekter, som for eksempel bedret hjerte- og karfunksjon, sterkere skjelett, sener og ledd, økt metabolisme og generelt bedre helse. Forutsetningen for å bygge styrke er at musklene jevnlig må jobbe hardere enn det de er normalt gjør.
For friske hunder er fri bevegelse i variert og krevende terreng den klart beste styrketreningen, både fordi absolutt hele kroppen får trening, og fordi det er relativt lett å gi hunden den mengdetreningen som er nødvendig for faktisk å bygge styrke. Fri lek, gjerne med gode hundevenner, er også super styrketrening. Og når grunntreningen er på plass, er tyngre trening som trekk og kløving finfint for å bygge ytterligere styrke. Med på kjøpet får hunden både kondisjon, balanse og super kroppskontroll – og ikke minst – frihet til å styre sin egen kropp uten menneskelig innblanding.
Banetrening med ulike hjelpemidler som balanseputer og plattformer, ble opprinnelig utviklet for rehabilitering av syke og skadede hunder, og det er nettopp dette denne type trening er godt egnet til. Øvelsene er kontrollerte, ensidige og lite belastende, og hensikten er altså å rehabilitere svakheter i bevegelsesapparatet. Slik trening kan i tillegg styrke samarbeidet mellom hund og eier, og er derfor egnet som aktivisering og triksetrening. Men som styrketrening for friske og normalt aktive hunder er det lite hensiktsmessig.
Trening i variert terreng holder hunden motivert i timesvis, og styrker hele hundekroppen. Funksjonell styrketrening tar utgangspunkt i dagliglivets bevegelser, og utvikler styrke, bevegelighet og kroppskontroll. Treningen er mest effektiv på fast, variert underlag i naturen. En frisk hund er ekspert på sin egen kropp, og blir naturlig sterk uten menneskestyrte øvelser.
Innendørs trening på plant eller ustødig underlag er trygg stabilitetstrening egnet for hunder under rehabilitering. Om målet er styrke for friske hunder er dette et dårlig valg. En time i treningshallen utgjør kanskje bare 10-15 minutter trening av noen få muskler og med lav belastning. Da blir treningsutbyttet svært dårlig.
Styrketrening er trening som øker muskelstyrken og muskelmassen. I tillegg har denne type trening en rekke andre positive helseeffekter, som for eksempel sterkere skjelett, sener og ledd, bedret hjerte- og karfunksjon, økt metabolisme og generelt bedre helse. Forutsetningen for å bygge styrke er at musklene jevnlig må jobbe hardere enn det de er normalt gjør.
Styrketrening kjennetegnes av flere faktorer:
Progressiv overbelastning: For å bli sterkere må belastningen gradvis økes over tid, enten ved å øke vektmotstanden, intensiteten eller volumet/treningsmengden.
Muskelaktivering: Styrketrening aktiverer ulike muskler/muskelgrupper, enten isolert eller i sammensatte bevegelser.
Repeterte bevegelser: Det er gjentatt bruk og belastning av samme muskel som stimulerer til muskelvekst og styrke.
Forutsetningen for å bli sterkere er at belastningen på muskler og resten av bevegelsesapparatet er større enn normalt..
Hvis en valp kan utføre øvelsen, er det ikke styrketrening for en frisk, voksen hund.
Noen synes det er kult med en muskuløs hund, noen trener for en spesifikk hundesport, men de aller fleste av oss ønsker bare en sunn hund som holder seg sterk og skadefri.
Styrketrening kan deles inn i ulike kategorier, etter hva som er hovedmålet for utøveren:
Eksplosiv styrke: Formålet er å øke muskelkraft og hurtighet. I hundesport kan det være f.eks. agility. I dagliglivet trengs eksplosiv styrke f.eks. når hunden skal hoppe inn i bilen, og under lek da hunden akselererer og legger inn en sprint etter en ball osv.
Muskulær utholdenhet: Formålet er å øke muskelens evne til å jobbe over lengre tid uten å bli sliten. Dette er hyperaktuell trening for vanlige hunder som skal leve sunne liv. Slik trening passer også for trekkhunder, og topptrente turhunder.
Funksjonell styrketrening: For de aller fleste hunder er funksjonell trening den klart viktigste formen for styrketrening. Formålet er å forbedre kroppens evne til å utføre de naturlige bevegelser som brukes i dagliglivet, og i hverdagsaktiviteter eller hundesport. Dette er trening som gjør hunden hverdagssterk forebygger skader og feilbelastninger.
Funksjonell trening involverer ofte flere ledd og muskelgrupper samtidig. Treningen utvikler en utholdende kjernemuskulatur og har fokus på bevegelighet, kroppskontroll og en generelt sterk kropp.
Funksjonell styrke trenes mest effektivt på fast, variert underlag i naturen. Det er fordi allsidig bevegelse i variert terreng aktiviserer absolutt hele kroppen, og fordi det er lettere å gi hunden den mengdetreningen som er nødvendig for faktisk å bygge styrke. Hvis hunden skal bli ekstra sterk er kløving og trekktrening effektive aktiviteter. Fri lek, gjerne med gode hundevenner, er også super styrketrening.
På turer i variert terreng brukes hundekroppen på måter som ligner på hverdagens bevegelser og de hundesporter hunden skal delta i. Det handler om å gå, løpe, hoppe, krype, skifte retning, balansere, stå, ligge, osv. Slik utvikler hunden et overskudd av styrke og kroppskontroll. Da vil den også tåle mer ensidige aktiviteter bedre, og skaderisikoen reduseres.
Underlaget du trener på har stor innvirkning på hvordan musklene aktiveres, og hvilke treningsfordeler hunden får. Skog og mark tilbyr et fast, men uendelig variert underlag. Det er klart best for å utvikle funksjonell styrke, balanse og koordinasjon.
Når underlaget konstant endres, trenes både kjernemuskulaturen og musklene i resten av bevegelsesapparatet. Kroppen må hele tiden kompensere for endringer i terrenget. Slik bygges solid grunnfysikk. Styrkeutviklingen er god med kun kroppen som motstand, og er svært høy ved kløvtrening.
En hund som gradvis tilvennes variert terreng vil ha redusert skaderisiko fordi den utvikler styrke og erfaring til å bevege seg trygt på all slags underlag. Et eksempel: Om hunden har gått mye i variert terreng og hoppet over mange naturlige hindre vil den ha trent landinger der potene hver eneste gang har truffet underlaget på forskjellige måter. Da har mange muskler, knokler og sener i bena og potene fått styrketrening. Hunden har i tillegg lært å stabilisere og kompensere for ulike poteposisjoner i landingen. Er den også trent med kløv vil den ha solid overskuddsstyrke for svært belastende aktiviteter. En hund med slik treningserfaring har generelt liten risiko for skade om den skulle trå litt feil. Skaderisikoen reduseres både i dagliglivet og under større belastning f.eks. i agility.
Aktiviteter som agility og dog parkour kan også være fin og variert styrketrening, men underlaget vil ikke gi i nærheten den variasjon som naturlig terreng gir.
Vanlige familiehunder trenger ikke trene som idrettsutøvere, men i enkelte hundesporter kan det være en fordel med noe spesifikk trening som utvikler maksimal styrke eller eksplosivitet. Da kan det være lurt å trene på et plant gulv i en hall eller på en bane.
Et stabilt og plant underlag gir bedre kontroll og teknikk, noe som også reduserer risikoen for feilbelastning og skader. Hunden kan f.eks. hoppe med langt større kraft på fast underlag enn fra en balansepute. Weight pulling kan ikke trenes på glatt eller ujevnt underlag, da blir ikke treningen effektiv og skaderisikoen blir høy.
Men trening på fast og plant underlag gir svært ensidig trening, og bør kombineres med trening i naturlig terreng for å bygge allsidig styrke.
Et ustabilt underlag med hjelpemidler som balanseputer, er best for trygg stabilitetstrening av hunder under rehabilitering. Om formålet er styrke for friske hunder er dette et dårlig valg.
Et ustabilt underlag kan utfordre balanse og koordinasjon og aktivere kjernemuskulaturen, men belastningen er for lav til at normalt aktive hunder blir sterkere av det. Skal man bli sterk trenger man stabilitet i underlaget. Dessuten utvikles funksjonell styrke best om det trenes på bevegelser som ligner dagliglivets bevegelser og aktiviteter. Hundene våre lever livet på faste underlag, og å stå på balanseputer blir derfor lite relevant trening.
Øvelser med hjelpemidler er ikke noe som hunden gjør naturlig og krever dermed innlæring. Noen hunder liker kanskje treningen, men det er likevel vanskelig å få til en treningsmengde som gir effekt. I denne typen trening er vi nødt til å trene med få repetisjoner og rikelig med pauser for at hunden ikke skal gå lei. En time i treningshallen utgjør kanskje bare 10-15 minutter effektiv trening av noen få muskler og med lav belastning. Da blir treningsutbyttet svært dårlig.
I høy vegetasjon, vann eller løssnø må hunden gjøre høye beinløft. Variasjonsmulighetene er mange på skiftende underlag, hunden er naturlig motivert for å bevege seg i terrenget, og får allsidig trening. Hunden er eksperten, og vi trenger ikke å lære den spesifikke øvelser.
Cavalettitrening på plant gulv er ensidig og kontrollert trening. Det passer fint for hunder under rehabilitering. Øvelsene er lette og sikre, og egnet til å trene opp nevromuskulær kontroll og stabilitet etter skade. Men det er ikke styrketrening for friske hunder.
Øvelser på balanseputer er lette og sikre, og er egnet til å trene opp nevromuskulær kontroll og stabilitet etter skade.
I naturen oppøver hunden styrke på fast underlag, men vil også erfare at steiner både kan være glatte og ustabile. En frisk hund som er gradvis opptrent tåler et glippetak fint, og lærer å forutse og takle variasjoner i underlaget uten å skade seg.
Her er noen tips til hvordan du kan legge opp trening slik at hunden blir hverdagssterk, og hva du kan gjøre om du vil utvikle ytterligere styrke for at hunden skal tåle mer krevende aktiviteter.
Velg et terreng som passer for din hunds fysiske nivå og som oppmuntrer til å bruke kroppen allsidig. Hunden skal både kunne bruke kroppen over tid for å bli utholdende, men også få trening som krever ekstra styrke i form av noen mer kortvarige kraftanstrengelser der hunden må yte maksimalt.
Hunden skal gå oppover og nedover, bratt og slakt, sidelengs og med svinger og vendinger. Underlaget kan være hardt, mykt, ha høy eller lav vegetasjon. Sørg også for at hunden beveger seg med ulik hastighet i egnet terreng, fra nesten statisk posisjon til eksplosive bevegelser med høy fart.
Vinteren byr på mange muligheter til styrketrening i naturen. Å gå i løssnø er en kraftanstrengelse, som styrker mange muskler og muskelgrupper.
En hund som får bevege seg fritt vil utforske miljøet. Å gå og å snu på et nedfallstre gir god balanse og rotasjonstrening.
Lek med andre hunder gjør hunden hverdagssterk. Variasjonen i bevegelser er stor, og gode venner er dessuten bra for humøret.
Under lek vil hunden på eget initiativ vil hundene få både dynamisk og mer statisk trening.
Dog parkour og trening i bymiljø kan også være fin styrketrening kombinert med mer allsidig trening i naturen.
Agility er også være fin styrketrening, men bør også kombineres med mer allsidig trening i naturen.
Skal hunden bli virkelig sterk er ikke kroppsvekttrening nok. Å bære kløv i krevende terreng er den beste treningen om hunden skal bli råsterk.
Ulike former for trekktrening er også fin trening. Det er ikke like allsidig som kløvtrening, men likevel en morsom aktivitet som gjør hunden sterk.
Asbjørn Gjerset (red.), Johnny Nilsson m.fl. Idrettens Treningslære, 2003
McBride, JM, Cormie, P, and Deane, R. Isometric squat force output and muscle activity in stable and unstable conditions. J Strength Cond Res 20: 915–918, 2006. https://www.researchgate.net/publication/6606911_Isometric_Squat_Force_Output_and_Muscle_Activity_in_Stable_and_Unstable_Conditions
McBride, JM, Larkin, TR, Dayne, AM, Haines, TL, and Kirby, TJ. Effect of absolute and relative loading on muscle activity during stable and unstable squatting. Int J Sports Physiol Perform 5: 177–183, 2010. http://journals.humankinetics.com/AcuCustom/Sitename/Documents/DocumentItem/18206.pdf
Mari K. Knapstad, Frisk og funksjonell, Om stabilt underlag i styrketrening: https://www.friskogfunksjonell.no/hvorfor-du-bor-ta-dype-kneboy/