Tekst: Kari Isingrud, 2018
Årstid, naturmiljø, turens lengde og egne preferanser avgjør hvilken type ly man trenger. Her er noen tips:
Dette er det trauste, tradisjonelle valget. Teltet egner seg på alle turer, og er som regel helt nødvendig på lengre turer og i høyfjellsmiljø. Utvalget er stort og det kan være vanskelig å velge. Tenk over ditt behov:
Tresesongs eller vintertelt? Et vintertelt er tungt, men nødvendig ved overnatting i krevende, vindutsatt miljø, f.eks. vinterovernatting i høyfjellet! Et tresesongstelt er lettere og holder fint også til overnatting i vinterskogen, - og kan noen ganger brukes i vinterfjellet om man velger leirplass som er trygg og lite værutsatt. Det er under krevende vinterforhold man vil trenge et solid vintertelt.
Lightversjon? Telt finnes i lette utgaver, og dette er fristende om man vil bære lett. Lett betyr også mindre solid. Har du vilter hund som skal ligge i teltet bør du kanskje velge et mer solid telt. Det gjelder også om du skal telte under værharde forhold. Forøvrig er er light-teltene solide nok.
Ett eller to fortelt? Er dere flere med hund på tur i lag kan det være lurt med to fortelt: Ett fortelt til hver hund, eller ett fortelt til hunder og ett til bagasje, matlaging m.m. To fortelt er som regel mindre enn ett stort, men vi sverger til telt med to fortelt. Da kan vi også åpne og ha utsikt til to kanter.
Størrelse? Ja, det er bare å velge etter behov...
Kvalitet? Telt kan være dyrt. Velg telt etter dine ambisjoner: Altså realistiske ambisjoner - ikke ekspedisjonsdrømmer som helst kommer når man ligger i sofaen og ser på "Monsen på tur". Det finnes også mange rimelige telt som er helt ok til de fleste turer, bare man unngår det verste drittværet.
Lavvo er det komfortable, sosiale valget. Du kan stå oppreist, og er lavvoen av god kvalitet kan du trygt ha bål, gjerne i en egnet brenner. Noen mener at lavvoen ikke er vindstabil nok til å fungere i sterk vind, men andre hevder at er den av god kvalitet og riktig satt opp så klarer den fint uvær i fjellet. Den store ulempen med lavvo er at den blir tung å bære med seg. Kanskje egner den seg best til fast leir ikke langt fra vei, eller for dem med flere sterke bikkjer til hjelp med bagasjen?
En gapahuk laget av småtrær/raier og ev. granbar er en koselig form for ly i skogsmiljø. Men det krever relativt mye både arbeid og materialer, og bruken bør overveies nøye mot hensynet til skogen og naturen ellers. En slik gapahuk egner seg best på faste leirplasser som blir brukt ofte, og man bør spørre grunneier om lov. Heldigvis finnes det solide gapahuker som er satt opp mange steder. Ofte finnes lokale turkart som viser hvor de er, eller spør i kommunen eller lokalkjente. Nå finnes det Facebook-grupper for omtrent ethvert turområde hvor du kan få god informasjon.
En presenning oppspent mellom trær fungerer som en gapahuk og er en rimelig, praktisk og koselig form for ly. Dette er selveste billigløsningen som fungerer overalt hvor det finnes trær og ikke er alt for værutsatt. Overnatting under presenning gir super naturopplevelse, det blir nesten som å sove under åpen himmel, men er å foretrekke om himmelen faktisk åpner seg. En ulempe i forhold til tarp, se under, er at presenningen kan bråke og blafre om det blåser.
Dette er proffversjonen av presenning - en lett, solid og vanntett duk.
Moderne hengekøyer konstruert for friluftsliv er den nye, kule trenden for tur og naturopplevelse. De som har prøvd er som regel begeistret! Hengekøyene kan leveres med tarp og myggnett. Her har man hele tur-huset hengende mellom to trær. Hundeeiere, i alle fall de med store eller mange hunder, skjønner vel fort hva som kan være største ulempen?
Å sove under åpen himmel er den rimeligste og også en av de fineste overnattingsformene - nærmere naturen kommer du ikke. Velger du dette er det lurt å sjekke værmeldingen eller ha et nødly, som en presenning i beredskap. Husk at værmeldingen kan være feil - I know!