► Pulk eller slede? Drag eller line?
Tekst og foto: Kari Isingrud, 2017
Det er selvfølgelig ditt individuelle behov som avgjør hva du velger av utstyr, men her kommer noen generelle råd:
Pulker kommer i mange størrelser. De mindre passer fint for tur over noen dager eller mer, mens de største har lastekapasitet for lange ekspedisjoner. Aktive friluftsfolk som ikke skal på de aller lengste ekspedisjonene trenger en allround turpulk. Fjellpulkens Xcountry Turpulk er en slik allroundpulk. Den kommer i flere lengder og er 43 cm bred. Dermed er den passe bred til de fleste føreforhold. Om det er en fordel eller ulempe med bred pulk avhenger av snøforholdene, men en allround turpulk bør ikke være for bred. Hvor lang pulk du bør velge, avgjøres av hunden du har og behovet for lastekapasitet. Ikke kjøp en for liten pulk! Om du må laste for mye i høyden mister pulken stabilitet. En litt større pulk vil dessuten gi større bæreflate.
Du kan lese mer her:
Har du mye trekkraft kan det være en fordel med brems på pulken. Det gir stålkontroll på skarp føre og i utforkjøringer, men det har også noen ulemper: Bremsen veier noen kilo, den gjør pulken mer ustabil og i løssnø blir pulken tyngre å trekke.
Det finnes små sleder for nordisk kjøring, dvs. der man går på ski bak sleden. Polaris er en populær slede blant drevne friluftsfolk, og mange anbefaler denne framfor pulk. Dette er en slede for aktiv turbruk. Den er stabil, og har brede meier og dermed er det plass til kjørerens ene ski under sleden. I utforkjøringer og ellers når man bruker bremsen, gir dette mer behagelig kjøring sammenlignet med pulk.
Skal du frakte barn så velg gjerne en barnepulk. Det er pulker som er utviklet for komfort og sikkerhet for små passasjerer, og fås både som enseter og toseter. Er hunden lydig kan den godt trekke pulken med barnet, men det sikreste er uansett å selv gå med drag og pulk og heller la hunden gå i strikk foran og trekke. Det finnes de som har sett hunden stikke i vei med pulk og barn langt inne på fjellet i ruskevær. Det er ikke å anbefale!
En liten slede kan også fungere godt med barn som last.
Her kan du lese om barnepulker:
En varepulk passer hvis du vil spare penger, primært for litt enklere turer og for enklere behov. Slike brett kan du få helt ned i 700-800 kroner, og de er helt ok for den som vil prøve ut livet med trekkhund uten å legge ut på de mest strabasiøse ekspedisjonene.
Her er to eksempler:
Hunden kan trekke pulken med drag eller line. Line er det billigste, og mange mener også at det er det beste. Det gir hunden bevegelsesfrihet og det er lett for hunden å svinge og snu pulken. På den annen side må du være mer påpasselig, f.eks. passe på at pulken ikke glir inn i bakbeina til hunden i utforkjøringer. Den kan også bli vanskeligere å håndtere i bratt og skrått terreng.
Dragene er stive og hunden er fastspent. Noen hunder trenger tilvenning. En fordel med dragene er at det gir mer kontroll over hund og pulk. Hvis du f.eks. skal gå sidelengs i bratt terreng vil dragene være til god hjelp for å holde pulken på rett kjøl. Draget er en stor hjelp hvis hunden ikke er stø på passeringer, da kan du rett og slett gå fram og holde i draget ved passering av andre. For en hund uten trening kan pulken være vanskelig å manøvrere, men en godt trent hund kan ofte manøvrere pulken helt på egenhånd i de fleste situasjoner.
Har du én hund er kanskje drag best, og har du flere er kanskje line å foretrekke. Men hva som er best av drag eller line? ... det er i stor grad en smakssak.
Her kan du se en hund som har lært rygge med pulk:
Hvis du skal kjøre med liner er en nomesele en grei sele, som også passer til snørekjøring. En såkalt kombisele er en nomesele med ringer til å feste draget. Denne kan du både bruke til pulkkjøring med drag og til snørekjøring.
En kjørestrikk er en line med strikk, altså en line som er fleksibel og som tar av for rykk når hundens og kjørerens fart er litt ulik. Strikken er viktig for behagelig kjøring og for å forebygge skader. Kjøp en line i solid materiale, med gode sømmer, sterk strikk og solid krok.
En kjørestrikk kan være glatt slik at fysisk håndtering blir litt vanskelig. Et tips kan være å slå et par solide knuter på strikken som fungerer som "faste holdepunkter". En pulk leveres med en strikk som går fra festet foran på pulken og gjennom antenna eller bremsen bak på pulken. Noen opplever at denne strikken er alt for elastisk, og foretrekke noe litt strammere for lettere å kunne hjelpe hunden med pulken. Prøv deg fram - det er bare å bytte den ut.
Det er mange meninger om magebelter og vanskelig å gi spesifikke råd. Det viktigste er kanskje at magebeltet er så anvendelig at man trenger bare ett, - uansett årstid og bruk. Det må også være sikkert slik at man ikke mister hunden. Noen foretrekker et belte med åpen krok eller annen løsning, som gjør at man lett kan løse ut hunden i fart. Andre vil være sikre på at de ikke mister hunden, og velger løsning etter det. Det er ulike sikkerhetsvurderinger, som tar hensyn til ulike forhold. Magebeltet bør sitte behagelig, men hva som oppleves som behagelig er individuelt. Uansett bør magebeltet være solid med solide spenner og krok.
Det sikreste er å handle i en butikk som har god kompetanse på å utstyr til tur- og trekkhunder.