Det er med hunder som med mennesker: Klærne skal holde kroppen varm og tørr. Lag-på-lag er best, med ull innerst og et vind- og vanntett ytterplagg.

Velg kvalitet!

Det finnes mye fancy å velge blant, men ikke alt er like funksjonelt. Mange dekken har helt ok utforming og et helt greit ytterstoff, men foret er ofte av kunstfiber. Det varmer dårlig og er direkte kaldt om det blir vått - og det blir det jo i snø og regn. Ofte sitter dekkenet for løst på kroppen som betyr at kald luft hele tiden kommer inn på kroppen.

Ull innerst, vind- og vanntett ytterst!

Ull er uten tvil det beste for å holde på varmen. Og som sagt - kle på hunden etter samme prinsipp som du bør kle deg selv. Hvor mye du kler på er selvfølgelig avhengig av temperatur og om hunden er i bevegelse eller i ro. Full påkledning er kanskje bare nødvendig i lange pauser på de aller kaldeste dagene. Her er noen tips:

1. En relativt tynn kroppsnær ulltrøye innerst
  2. Et mellomplagg i ull, helst med "armer"
  3. Et vind- og vanntett dekken, eller dropp mellomplagget og velg et dekken med ullfor
  4. Potesokker
  5. Gjerne en krave eller hette/lue til bruk i pauser

Kjøpe eller lage selv?

Lanullva og Canelana er to leverandører av hundedekken, varmetepper m.m. som bruker ull i sine produkter. Trøye og genser i ull kan du også strikke selv, det finnes mange strikkeoppskrifter på nett. Det er også enkelt å lage av avlagt ulltøy.

Hund i ulltrøye laget av en genserarm, og armer lager av fingervanter.Lille Posja er fin i ulltrøye laget av en genserarm, og armer laget av fingervanter.
Hund med dekkenDekken med ullfor varmer godt

Overnatting ute?

Hund som sover i snøen på et teppe, med rødt varmeteppe over seg.I lange pauser eller ved overnatting ute på vinteren bør frøsne hunder ha et varmt liggeunderlag, og ev. en sovepose eller et varmeteppe