Kloklipp

Det er viktig å passe på at klørne holdes korte. Om klørne ikke slites ned av seg selv må de klippes jevnlig. Et lite triks er å la hunden være ute i kuldegrader en stund før kloklipp. Kuldegradene gjør både at blodårer/nerver trekker seg innover i kloa og at de synes bedre (på lyse klør). Da er det lettere å klippe klørne passe korte.

Her ser du hvordan du skal klippe: http://www.anicura.no/dyrlegekontor-lillesand/vare-tjenester/kloklipp/

Pels mellom tredeputene

Poter med klipt pelsFør og etter pelsklipp på potene

Har du hund med lang pels mellom tredeputene kan det være lurt å klippe pelsen for å hindre isklumper på potene. Hva som er passe å klippe avhenger av rase og hvor lett snøen fester seg. Prøv deg frem og klipp ikke mer enn nødvendig for å holde isen unna - pelsen isolerer jo mot kulden. Stuss gjerne faner og annet fjon som snøen fester seg i når du først er i gang med saksa.

Dersom du er på lange vinterturer, kanskje også med overnatting ute bør du antakelig la hunden beholde potepelsen som vern mot kulda og heller bruke potesokker eller potesalve for å hindre isklumper.

Potesalve

Potesokker og potesalvePotesokker, og potesalve. Vi buker DeLaval Smooth spenefett kjøpt på Felleskjøpet. Det er billig og god potesalve

Potesalve smører og forebygger tørre poter og sprekker i potene. Potesalven må være fri for vann! Mange aktive hundefolk bruker DeLaval Smooth spenefett uten vann, som fås kjøpt på Felleskjøpet. Den er god og rimelig. Labbefett/potesalve fås også kjøpt i dyrebutikk eller hos veterinær. Du kan også bruke sinksalve (uten vann).

Potesokker

Potesokker beskytter godt om underlaget er skarpt, eller hunden lett plages med ising og vonde poter. For mange hunder er det nødvendig med potesokker bare på de kaldeste dagene eller når føret er særlig vanskelig. Tynne cordurasokker (slitesterk bomull) er fine på vinterføre. Fleecesokker er fine og behagelige for hunden, men slites fort. Fest sokkene passe stramt, så de ikke faller av, ta av sokkene under lengre pauser, og med en gang turen er over. Pass på så det ikke kommer snø eller grus ned i sokkene.

På skareføre der hunden kan trå igjennom skaren kan det være lurt å bruke skaremansjetter. Dette er særlig aktuelt for hunder med lite pels eller som holder høy fart.

Underlaget for tur og trening

Lær deg å vurdere treningsunderlaget og hvordan det vil slite på bein og poter. Lange turer på frossen grus betyr antakelig at potesokkene må på. Om du går tur på veier som saltes eller er skitne av veistøv bør du skylle potene i lunkent vann og tørke dem godt etter turen.

Riktig kosthold

Riktig foring er viktig for hundens helse, og også for at potene skal holde seg fine. I vanlig tørrfór er ofte for lite fett for arbeidende hunder. Spesielt kan det være for lite av de essensielle omega 3 fettsyrene EPA ogDHA, som ser ut til å være viktig for hud og pels. Mangel på disse fettsyrene kan gi tørre og harde poter som lett får vonde sprekker. Et tørrfór av god kvalitet kan godt være basisfór, men gi for eksempel kjøttfôr med høyere fettprosent i tillegg - minst 50% av fórmengden i svært aktive perioder. Tilskudd av omega 3 fettsyrene EPA og DHA kan gis i form av renset fiskeolje som fås kjøpt i dyrebutikker eller hos veterinær. Ikke gi tran eller andre marine oljer som er tilsatt A- eller D-vitaminer, det får hunden nok av gjennom vanlig hundefor som er vitaminisert.

Husk - det er lettere å forebygge enn å reparere poteskader!