På streif logo

NATURLIG HUNDETRENING

mann og valp sover

Liten valp i nytt hjem

Gi valpen din en god start i sitt nye hjem

Den første tiden i nytt hjem er en stor overgang i valpens liv. Det er viktig at du gjør savnet etter mor og søsken så lite som mulig, og at valpen blir trygg på ny familie og nytt hjem. Valpen skal ikke  forlates alene, man er omsorgsfull og tålmodig, og man skjermer valpen for bråk, ståk og fremmede mennesker utover den nye familien de første dagene. Valpen må få lov til å utforske huset og ev. hagen i sitt eget tempo. Den må ha en skjermet liggeplass hvor den får ligge i fred, den må få sove uforstyrret. Sørg for rolige stunder slik at valpen klarer og sovne.

 

Valpesikring

valpesikring: rydding i hage

Valpesikre både huset og hagen!

Det er lurt å ”valpesikre” hjemmet. Det vil si å fjerne alt som kan tygges på og rives ned som enten er farlig for valpen eller du er spesielt redd for. Dette reduserer antall forbud du må formidle til valpen. Det bidrar til et godt forhold til valpen, uten at du er den kjipe som stopper alt morsomt,  og det reduserer risikoen for skader på valp og eiendeler. Om du er i forkant og tilbyr valpen aktivisering som den er interessert i og får lov til å holde på med, vil også sjansene for at valpen holder på med ulovelige aktiviteter minske.

 

Fristunder

Valpen bør også ha noen fristunder der den kan få utløp for sin naturlige undersøkelsestrang. Hvis eier tar en liten skogstur med innlagt kaffepause, kan valpen få en fristund uten særlig innblanding i sine gjøremål. Dermed blir den også roligere når den kommer hjem igjen. Enkelte valper kan bli veldig oppgiret om de stadig hindres i å undersøke ting, men de  vil som regel roe seg av slike fristunder. Noen få valper må rett og slett læres å roe ned.

Skap trygghet og nærhet

Mange valper blir svært redde om de forlates alene. De fleste vil protestere med hyl og skrik, og tilvenning til å være alene må skje gradvis i valpens tempo. Trygge valper venner seg til å være alene. De første dagene gjør man de daglige gjøremål, men uten å forlate valpen alene i huset/ leiligheten i lengre tid. Familien gjør som man pleier. Mor tar en liten tur i kjelleren, far går ut med søpla osv. Alt  uten å gjøre noe nummer av det. Det beste er å overse valpen både når man går og når man kommer tilbake. Jo mindre styr jo mindre farlig oppfatter valpen situasjonen. Den vil fort forstå at det er helt ufarlig å være alene en liten stund.

De første nettene vil savnet etter mor og søsken melde seg. Valpen er vandt til å "sove i haug" og nå er den plutselig alene. Valpens behov for nærhet og trygghet kan utnyttes til å skape en god tilknytning mellom dere: La valpen ligge i sengen, eller legg deg på en madrass i det rommet valpen skal sove i fremtiden. Mange valper er små krokodiller når de blir husvarme, og om de vil leke og bite i stedet for å sove kan du stenge av rommet med ei grind og ligge på madrass rett utenfor. Da får valpen tryggheten ved at du er i nærheten. Når valpen er trygg og moden for det, er det lettere å trene den til å ligge alene.

Jente med valp

Valper og barn må bli kjent og lære om hverandre

De fleste valper finner seg fort til rette i nytt hjem, og når valpen etter noen dager eller en uke eller så, er trygg og tilfreds i det nye hjemmet, kan man gradvis ta opp igjen dagliglivets rutiner: Valpen vennes til å være alene litt lengre perioder, familie og venner - også de av det mer støyende slaget, kan få komme på besøk osv.

 

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet i samarbeid med Merete Kristensen i Side ved side. Den er omarbeidet og tilpasset På streif av Kari Isingrud, 07.06.2017