STARTSIDEN
Om oss
Kontakt oss
Referanser

Skriv en hilsen i
GJESTEBOKEN

Se bilder i vårt
GALLERI

Les vår blogg
BIOSENTRUM

FOR BEDRIFTER OG KLUBBER

På streif planlegger et bredt tilbud til bedrifter, klubber og organisasjoner.

Følg med!

VISSTE DU AT...

- Banning kan redusere smerte-opplevelse. Les mer...

- Du kan hjelpe elve-muslingen. Les mer...

- Oppslagsverket Miljøstatus 2009 er på markedet. Les mer...

 

 

BIOSENTRUM

På streifs blogg om natur, dyr og mennesker i media

 

MARS

20032010 - lørdag

Hjernevask eller bare skittentøyvask?

Debatten om Harald Eias program Hjernevask pågår for fullt. Han spør om det er arv eller miljø som betyr mest for hvordan vi blir som mennesker. Dette er en meningsløs problemstilling: Det moderne forskning innen genetikk og epigenetikk, nevrovitenskap, kognitivpsykologi og mange andre fagfelt først og fremst har vist er at biologi og miljø virker sammen i en interaktiv prosess. Det er meningsløst å spørre om det er arv eller miljø betyr mest for vår atferd og for hvordan vi tenker og oppfatter verden. Forskere som kan noe om hjernens utvikling sammenligner det med å spørre om det er høyden eller lengden i et rektangel som betyr mest for arealet (Eisenberg, 1995).

Epigenetikken har vist hvordan miljøet påvirker arvestoffet slik at f.eks. bestefars levekår kan overføres og påvirke barnebarnets helse. Nevrovitenskapen har påvist hvordan erfaringer setter fysiske spor i hjernen. Når hjernescanning viser forkjell på menns og kvinners hjerner kan det altså skyldes ulike erfaringer. Eia bygger hele sitt program opp om myten om arv og miljø som to strengt atskilte faktorer som står i motsetning til hverandre, mens det forskning faktisk viser er at arv og miljø skaper oss mennesker gjennom et svært fleksibelt samspill.

Når Harald Eia skal rette opp den hjernevask han ble utsatt for som student er det synd at det ender med skittentøyvask. Etterrettelighet har måttet vike for underholdningsverdi.

 

Jenter - sjekk her: Geometri - arealet av et rektangel

 

 

16032010 - tirsdag

Blind mann kjører hundespann

Professor i rehabilitering ved Høgskolen i Oslo, Per Solvang, sa til P4 i dag at programmet Uten grenser minner om et freakshow. Programmet viser friluftsmann Lars Monsen og elleve funksjonshemmede som krysser Nordkalotten.

- Deltakerne blir beglodd, og det er annerledesheten som pirrer nysgjerrigheten, sier Solvang til P4.

Der Solvang ser freaks har jeg sett nokså vanlige mennesker. Det spesielle med dem er at de viser en usedvanlig vilje til å nå et felles mål. Når sterkt svaksynte Tare kjører hundespann handler det mest om mestring og ikke primært om funksjonshemming. Jeg har forresten vært så heldig at jeg har vært på tur med Kjell, han som mangler en arm. På de turene var det neimen ikke åpenbart hvem av oss turdeltakere som var funksjonshemmet. Programmet er rett og slett inspirerende - grensene for hva vi kan klare går ikke der vi tror.

Programmet ligner realityshow som 71 grader nord og Farmen. De fysiske utfordringene er imponerende, og deltakernes sterke og svake sider kommer fram når det røyner på. Forskjellen er at i Uten grenser er det samholdet og ikke konkurransen som står i fokus. Jeg sappet forresten innom Paradise Hotell nylig. Da kan vi snakke om freakshow!


 

 

PÅ STREIF
- i natur, kultur og friluftsliv

På dette nettstedet finner du tilbud om turer og kurs, artikler, nyheter, turtips og mye mer.

Våre tilbud passer for alle som liker å være ute i naturen, og som søker opplevelser og kunnskap sammen med andre. Vi legger vekt på humør, samhold og gode opplevelser på våre arrangementer, samtidig som vi holder en høy faglig kvalitet.

NYHETER

Siste - Folk i friluft
- Hytter for alle

Siste - Natur og kultur
- Nyheter kommer

Siste - Friluftsliv med hund
- Trening og problemløsing
- Nærtur i regnvær
- Utdanning i hundefag
- Miljøtrening og sosialisering...
- Hunder forstår mennesker...

- Nye krav til hundehold...
- Hunder i stor hage...

TURER OG KURS

Nyheter kommer...

REDAKSJONELT STOFF

Vi levererer gjerne artikler og bilder til aviser, blader eller andre interesserte.

Blant våre kunder er
- Hundesport
- Romerikes Blad
- Varingen
- Norsk Polarhundklubb
- Amerikansk bulldogklubb Norge

Kontakt oss